édes - keserű

motyorog [@] gmail.com

mondjuk

  • This is the last: Ez olyan, mint egy ténylegesen kitalált, és való... (2014.06.04. 19:15) Napi groteszk
  • This is the last: A pénz többnyire alkalmazkodásra bírja az embert. (2014.06.04. 19:03) Szakember
  • This is the last: Hát még ha a szabadságtéren anarchia folyna. : )... (2014.06.04. 19:00) A Szabadság téren bármi megtörténhet (143. rész)
  • This is the last: Nos, ők nem föltétlen tartják annyira "egészségt... (2014.06.04. 18:55) OMÉK 2013
  • This is the last: Üdvözöllek, motymoty! A blogot ugyan nem mától o... (2014.06.04. 18:50) Eufemizmuska
  • motymoty: @calealenta: Esőerdőkről volt szó, amiknek a kií... (2014.02.18. 12:00) Miért ne tartsunk macskát gyerek helyett*
  • motymoty: Verona egyébként remek hely, az Arena nagy élmén... (2014.01.08. 16:42) Kedves Jézuska!

2011.03.11. 12:26 motymoty

Kell-e saját lak?

Mostanában elég sokszor felmerül bennem ez a kérdés, nem tudom, hogy melyik a helyes út, és azt sem, hogy éppen melyik úton járunk. Van ez a Magyarországon kialakult nézet, hogy saját lakás az kell, méghozzá okvetlenül, amit nem osztok feltétlenül. Társul ehhez még egy másik nagyon elterjedt nézet is, miszerint az ember a sajátját fizesse inkább, ha szükséges hitelből, mert az viszi előrébb a világot.

Van némi megtakarított pénzünk, ami bizonyos nézőpontok szerint lehet nagyon sok és bizonyos szemszögből nézve nagyon kevés is,  kinek-kinek szájíze, lehetősége és hangulata szerint.

Ennek a summának egy részét egy kedves bank ügyeli, aki az iránta való lojalitást meghálálva havonta ráteszi a számlára azt az összeget, amibe az albérletünk kerül. Az összeg, amit ő nekünk pusztán felebaráti szeretetből tárol nem éri el azt az összeget, amiből egy hasonló kaliberű lakást megvásárolhatnánk, mint amiben napjainkat tengetjük. A jelenlegi szisztéma szerint nullára jövünk ki havonta,* ami nem egy rossz állapot. De rontani vagy javítani lehetne rajta, csak az a kérdés, hogy hogyan. Hogy a két variációból melyiket szeretnénk, az szerencsére nem kérdés.

Egy biztos, hogy lakni márpedig kell. Pedig egyszerűbb lenne, ha nem kellene.

*amennyiben inflációval, amortizációval és egyéb zavaró tényezőkkel nem számolunk

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyragobogar · http://www.agyragobogar.com/ 2011.03.11. 13:56:46

erre fele is ez a nézet van. Hogy a saját lakás az igazi. Szerintem ez embertől függ, nekem hátborzongató a gondolat, hogy albérletben lakni, mert világéletemben valamiféle "sajátban" laktam. Zack azonban rengeteget lakott albérletbe, neki az is tök normális. Kicsit nyugatabbra már normális, hogy bérelt lakásban lakni.Elgondolva időnként igazat adok azoknak akik bérlik, de valahogy nekem a saját HÁZ a célom. Ház, udvar, kert, kutya.

Hmm legjobb megoldás nektek ha örökölnétek valahonnan egy lakást :D Nincs semmi amerikánus nagybácsi?

motymoty 2011.03.11. 14:23:07

@shhhhhhhhhhhtttt: Hogy erre eddig nem gondoltam.. Mindjárt adok is fel hirdetés, hogy gazdag amerikai nagybácsit keresek.

Nem teljesen látom, hogy miért lenne jobb egy saját lakás, mondjuk ezt amiben lakunk fel lehetne újítani, ha saját lenne, energetikai szempontból nem is lenne rossz az eredeti 1940es állapotokat megszüntetni, rögötön rá is költhetnénk jó pár milliót, ezzel átmenetileg jelentősen lecsökkentve a komfortérzetet.

Félek a röghözkötöttségtől, itt nem olyan egyszerű olyan helyet találni, ami megfizethető és hosszútávon is jó helyen van. Mindig mondom Bélának, hogy költözzünk el egy békés megyeszékhelyre, de az az elmélete, hogy nem találna munkát, pedig találna, talán még én is, csak fele ennyi pénzért kellene kétszer ennyit dolgoznom.

Hogy anyagilag ugyan úgy jöjjünk ki, mint most jó pár lépést kellene vissza fele tenni - vagyis az igényekből visszavenni, márpedig ki akar rosszabb körülmények közé költözni.

Vagy felvenni egy csomó hitelt. Vagy kiköltözni a világból. Mondjuk Budafokra, most ez az opció merült fel. Mert ott lenne kert, ideális körülmény Bélának az allergiájával, majd tavasszal bezárom a pincébe.

BartiMagdolna 2011.03.11. 15:51:02

Budafok, azért nem olyan rossz hely. Laktam én is arra, a nagymamám még most is ott lakik. A közlekedés is elég jó, szerintem. A saját talán azért jobb, mert saját. :P Nincs összetűzés a főbérlővel, azt teszel benne, vele, ami jól esik. Persze a vele járó teljes felelősség is a tiéd. Mi hitelből vettük most nyáron a miénket. Nem egyszerű, de ha nem kell egyfolytában a hitel miatt idegeskedni, sokkal jobb érzés, mintha másé lenne.

motymoty 2011.03.11. 16:02:28

@Vegi Manó: És van olyan, hogy az embert nem zavarja a hitel? Valahogy belőlem hiányzik ez a saját - nem saját érzés. Ezt is sajátoménak érzem, mert nekem ez az otthonom, nem a főbérlőnek. És egy olyan lakást vagy házat ami a banké (mert ugye a banké, ha nagy rajta a hitel) nem éreznék a sajátomnak, mert mindig szem előtt tartanám, hogy ez nem az enyém, ez a banké. Még akkor is ha mondjuk csak a fele az övé. Persze attól még lehetne az otthonom. Csak az enyém nem.

Lehet, hogy szimplán egy bunkó főbérlőre lenne szükségem, és akkor érezném a különbséget. De a mostani nem sok vizet zavar, évente jön a pénzéért, és ennyi.
Meg amikor betörtek küldte a lakatost és kifizette, legalább neki is meg volt az öröme.

Budafok tényleg nem tűnik rossznak, de én sajnos nem ismerem, és kicsit félek attól, hogy úgy ismerjem meg, hogy nincs (könnyű) visszaút. Itt eddig még csak Pesten éltem a nagykörúton belül. Praktikus, rengeteg szép lakással, de nem egy élhető környék, hacsak nem sétáló utcában lakik az ember.

BartiMagdolna 2011.03.11. 17:06:56

Na jó, a hitel mindig zavarja az embert, amíg fizetni kell. Csak ha nem azt kell számolnia, hogy hány kiflit vegyen a közértben, mert futja sajtos kiflire is vagy más egyébre, akkor talán kevésbé zavaró.
Menjetek el sétálni és ismerjétek meg egy kicsit, hátha segít a döntésben. :)

motymoty 2011.03.11. 17:12:44

@Vegi Manó: Ezt tervezzük. Csak néha egy hétvégi séta mást mutat, mint egy ott élős hétköznap. :) Meg innen ahol most lakunk rettenetesen messze van, tehát nem egy könnyed esti program, sajnos.

A kifliszámolgatós szintet mindenképpen szeretném elkerülni, ha egy mód van rá, ezért nem szeretem annyira a hitelt sem, mert az olyan előre iszunk a medve bőrére. Mindenesetre annyi hitelt biztosan nem vennék fel, hogy ez előforduljön rövid távon, hosszú távon meg sosem lehet tudni.

2011.03.11. 18:07:26

Az a fontos h te hogyan érzed. Ha nem zavar h bérelt, akkor nem kell erőltetni a vásárlást. Ideális hely meg nincs, ami az egyik szempontból jobb az a másikból rosszabb. Vagy a levegő tiszta, vagy ott élsz a Belvárosban, öt percre mindentől... Laktam már falun, kisvárosban, Kálvin térnél, most meg HÉV vonalon alvóvárosban. Amikor dolgoztam ezerrel akkor remek volt a Belváros, most h itt a baba, most itt jobb. Éltem nagykertes házban, nem szerettem a nagy kertet, most egy száz négyzetméteres kiülős saját van, körülötte meg egy nagy közös kert játszótérrel, szuper.

motymoty 2011.03.16. 16:28:13

@anyuss: Azt hiszem elég jól összefoglaltad, azt, hogy hogyan érzem, pont így, vagyis sehogy. :)

Azért abból, hogy Vegi Manónak milyen jól ellentmondtam mindenben, sokat okultam.

@Vegi Manó: köszönöm a lehetőséget :)

Csak az a baj, hogy ez a téli állapot, az ideális, nyáron, tavasszal, ősszel gyűlölök itt lakni, de ki ne vágyna télen egy belvárosi, kétszobás műteremlakásra.

Most már azt is tudom, hogy várnom kellett volna ezzel a kérdéssel még pár hetet.

2011.03.16. 16:32:48

@motymoty: Gondoltam h sokat segítek :)

motymoty 2011.03.16. 16:38:11

@anyuss: :) A szándék a fontos. Meg a megerősítés, hogy nem (csak) velem van a baj.
süti beállítások módosítása